Skip to Content
Wilrijkse tuinstraat Aziëlaan wint hoofdprijs op Openbaargroen-awards

Wilrijkse tuinstraat Aziëlaan wint hoofdprijs op Openbaargroen-awards

16 | 12 | 22

De eerste Wilrijkse tuinstraat in de Aziëlaan won een eerste prijs op de Vlaamse Openbaargroen-awards. Het district kreeg ook prijzen voor zijn bijenvriendelijke initiatieven en bloemenrealisaties.

De Openbaargroen-awards werden uitgereikt op donderdag 15 december. Steden en gemeenten kunnen een award of een label winnen voor groenprojecten en voor bloemen- en bijenvriendelijke initiatieven.

Tuinstraat wint prijzen

De omvorming van de Aziëlaan tot de eerste Wilrijkse tuinstraat was 1ste laureaat in de categorie 'tuinstraten'. Ook kreeg het project een Waterproof-label.

De straat in de Neerlandwijk, die in mei werd ingehuldigd ​ (zie foto bovenaan), werd zo groen mogelijk ingericht en bevat heel wat nieuwe technieken waardoor regenwater ter plaatse maximaal in de grond kan infiltreren. Door die wateropvang worden overstromingen bij hevige regen vermeden en kan het water herbruikt worden bij extreme droogte. De vele planten en bloemen komen bovendien de biodiversiteit ten goede.

Voor dit project creëerde het district Wilrijk samen met de stad Antwerpen, Aquafin en water-link een intensief participatietraject met de bewoners van de Aziëlaan. Zij werden maximaal betrokken bij alle stappen. Via het project Groenbouwers van het district Wilrijk konden de bewoners kiezen uit een breed gamma van plantjes om de nieuwe geveltuinen in te vullen.

Labels voor bloemenrealisaties en bijenvriendelijke gemeente

Wilrijk kreeg, net als de andere Antwerpse districten, ook erkenning voor zijn bijenvriendelijke initiatieven en bloemenrealisaties. Hiervoor worden respectievelijk bijen- en bloemenlabels toegekend.

Voor de openbare bloemrijke beplantingen in het straatbeeld kreeg Wilrijk de maximumscore van 3 bloemensymbolen. De plaatsing van bijenhotels en het aanplanten van bloemenweides en groene bermen waren dan weer goed voor 2 bijensymbolen.

Wilrijks districtsschepen voor groenvoorziening Hans Ides: “Wilrijk was een van de eerste om samen met zijn bewoners te gaan voor een tuinstraat. Zo een prijs is voor ons een inspiratie om verder te gaan met gelijkaardige projecten. Zo'n tuinstraat is immers niet alleen goed voor het klimaat maar het is er ook aangenaam wonen. Al dat groen brengt ook verkoeling tijdens warme zomermaanden. Buurtbewoners werden van bij het begin betrokken bij de aanleg van de tuinstraat en ze kunnen ook zelf beslissen om mee in te staan voor het groenonderhoud en ze kunnen bepalen welke planten er bijvoorbeeld komen. Een mooie samenwerking!”
Wilrijks districtsschepen voor openbaar domein Werner Theuns: "De tuinstraat in de Aziëlaan bewijst dat een heraanleg anno 2022 niet meer synoniem hoeft te staan met enkel beton en asfalt. Kiezen voor meer groen en een waterdoorlatende ondergrond is goed voor het klimaat en maakt de straat ook aangenamer om in te wonen."
Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt: "De tuinstraat in de Aziëlaan verdient niet enkel een prijs vanwege alle vergroenings- en verblauwingsmaatregelen. Er is ook het inspraaktraject dat de bewoners volledig aan boord bracht van dit mooie verhaal. De Aziëlaan houdt bovendien perfect het midden tussen toekomstbestendige maatregelen en de realiteit inzake parkeren en mobiliteit in de wijk."

Hans Ides Wilrijks districtsschepen, bevoegd voor o.m. groen(voorziening), cultuur en buurtbouwers, jeugd, evenementen en protocol, District Wilrijk
Kristof Bossuyt Districtsburgemeester, bevoegd voor o.m. burgerlijke stand, lokale economie, mobiliteit, parkeerbeleid, openbaar domein, participatie en communicatie, District Wilrijk
Sylvia Mortelmans Communicatie & Participatie, District Wilrijk

 

 

Over District Wilrijk

Wilrijk is het meest zuidelijke district van de stad Antwerpen. Het koppelt een stedelijke kern met sterke winkelfunctie aan gezellige woonwijken en groene longen zoals Fort 7 en het park van Eden. De vele gewestwegen maken Wilrijk vlot bereikbaar met de stad binnen handbereik. Tegelijk kent het een sterk ondernemerslandschap en herbergt het grote instellingen zoals universiteiten en ziekenhuizen. 

Het Wilrijkse verenigingsleven bruist op alle vlakken met een pak jeugd- en cultuurverenigingen en sportclubs. Het district is fier op zijn bijnaam 'het Geitendorp' en viert dat om de vijf jaar met een heuse Geitestoet. Ontdek meer Wilrijk op onze website en social media.

District Wilrijk
Bist 1
2610 Wilrijk