Wilrijk beleeft zonovergoten Geitestoet
25 | 09 | 22
Wilrijkenaren hebben er zeven jaar op moeten wachten, maar op zondag 25 september trok de Geitestoet eindelijk weer door het centrum van het district. Onder een stralende herfstzon lokte de stoet tienduizenden kijklustigen naar het centrum van Wilrijk.
De Geitestoet is een historisch-folkloristisch spektakel dat de geschiedenis van het Geitendorp Wilrijk vertelt. Sinds 1990 gaat de stoet om de 5 jaar uit, maar door de coronpandemie moesten de Wilrijkenaren 2 jaar extra wachten op hun stoet. Hun geduld werd op zondag 25 september beloond met een zonovergoten achtste editie van de Geitestoet. Die verliep in een opperbeste sfeer zonder noemenswaardige incidenten.
In de parade liepen naast 700 figuranten en muzikanten ook verschillende Wilrijkse reuzen en stripfiguur Jommeke, die voor het eerst werd getekend in Wilrijk. Maar de blikvanger was ook dit keer de reus Lange Wapper. Hij werd op de Bist wakker gezongen met een speciaal voor de stoet gecomponeerd Wapperlied. Ook voor en na de Geitestoet viel er heel wat te beleven in Wilrijk, met onder meer een groot speeldorp op de Bist en optredens van onder meer de Koninklijke Harmonie Sint-Bavo en afsluiter Sam Gooris.
Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt blikt tevreden terug op de Geitestoet. "De weergoden houden van Wilrijk en de Geitestoet, zoveel is duidelijk. Deze zonovergoten editie was een succes en die pluim mogen de organisatoren en ruim 700 figuranten op hun hoed spelden."
"De Geitestoet blijft een onmisbare afspraak voor elke rasechte Wilrijkenaar oftewel 'geitenkop'", vult districtsschepen voor de Geitestoet Werner Theuns aan. "Ook heel wat ex-inwoners maakten namen de Geitestoet te baat om nog eens een bezoekje te brengen aan Wilrijk."