Geitestoet-icoon Etienne Mommerency overleden

Geitestoet-icoon Etienne Mommerency overleden

06 | 10 | 23

Wilrijk en de Geitestoet nemen afscheid van Etienne Mommerency, die tussen 1990 en 2015 alle edities van de stoet regisseerde. Mommerency, die ook de Wilrijkse Geitetrofee won, overleed op 4 oktober op 84-jarige leeftijd.

De namen van de Geitestoet en Etienne Mommerency zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Geitestoet, een historisch-folkloristisch spektakel dat hulde brengt aan het Geitendorp Wilrijk, ging voor de allereerste keer uit in 1965 en werd toen nog geregisseerd door Frans de Antwerpse kunstenaar Frans Van Immerseel. Toen Wilrijk in 1988 de stoet nieuw leven wilde uitblazen als een vijfjaarlijks spektakel, kwam het uit bij Etienne Mommerency.

"Etienne Mommerency was toen nog assistent van de bekende stoetenbouwer Frans Vromman, maar werd uiteindelijk onze vaste regisseur van de 5 Geitestoeten tussen 1990 en 2015", vertelt Raymond Van de Weyer, voorzitter van de vzw Geitestoetcomité. Hoewel hij een rasechte Bruggeling was, raakte hij al snel ondergedompeld in de Wilrijkse gewoonten en tradities en werd hij snel een rasechte Geitenkop."

Met Etienne Mommerency als regisseur groeide de Geitestoet tot een groots spektakel met meer dan 1000 figuranten en tienduizenden toeschouwers. De stoet besteedt aandacht aan de Wilrijkse geschiedenis en de mythische Lange Wapper, maar voert evengoed Jommeke op die in Wilrijk voor het eerst getekend werd. Voor de meest recente editie van de Geitestoet, in 2022, gaf Mommerency de fakkel door aan Manu Jacobs.

Naast de Geitestoet was Etienne Mommerency ook nog betrokken bij tal van andere historisch-folkloristische stoeten zoals onder meer de Stoet van Canteclaer in Deinze, de Brugse Gouden Boomstoet en de Garnaalstoet in Oostduinkerke.

Geitetrofee en reus

Etienne Mommerency kreeg voor zijn bijdrage aan de Geitestoet heel wat erkenning in Wilrijk. ​ In de editie van 2010 creëerde het Technisch Comité van de Geitestoet de op hem geïnspireerde reus Etienne. In datzelfde jaar ontving hij van het district ook de Geitetrofee.

Districtsschepen voor de Geitestoet Alexandra D'Archambeau: "De Geitestoet is een heuse landmark binnen ons Wilrijkse erfgoed. Ze vat perfect samen waar ons district voor staat en brengt telkens alle inwoners samen. De bijdrage die Etienne hieraan 25 jaar lang heeft geleverd, was enorm waardevol."
Districtsburgemeester Kristof Bossuyt: "Van alle niet-Geitenkoppen (en dat zijn er heel wat) was Etienne Mommerency zonder twijfel de meest Wilrijkse. Als fiere Bruggeling ontving hij zelfs de Geitetrofee: dat alleen al zegt genoeg. Etienne gaf al enige tijd geleden de fakkel door aan een nieuwe regisseur, maar toch blijft zijn overlijden een droevig moment voor de ganse gemeenschap van Wilrijk én de Geitestoet."

De pers vindt in onderstaande gallerij een sfeerbeeld van de meest recente Geitestoet (© Victoriano Moreno), een portret van Etienne Mommerency ( © vzw Geitestoet) en een foto van de reus Etienne (© Tom Cornille). Deze beelden kunnen als illustratie worden gebruikt bij artikels over dit onderwerp.


Alexandra D'Archambeau Districtsschepen, bevoegd voor o.m. financiën, openbaar domein en Geitestoet, District Wilrijk
Kristof Bossuyt Districtsburgemeester, bevoegd voor o.m. burgerlijke stand, lokale economie, mobiliteit, parkeerbeleid, openbaar domein, participatie en communicatie, District Wilrijk
Joost Claessens Communicatieverantwoordelijke, District Wilrijk
Over District Wilrijk

Wilrijk is het meest zuidelijke district van de stad Antwerpen. Het koppelt een stedelijke kern met sterke winkelfunctie aan gezellige woonwijken en groene longen zoals Fort 7 en het park van Eden. De vele gewestwegen maken Wilrijk vlot bereikbaar met de stad binnen handbereik. Tegelijk kent het een sterk ondernemerslandschap en herbergt het grote instellingen zoals universiteiten en ziekenhuizen. 

Het Wilrijkse verenigingsleven bruist op alle vlakken met een pak jeugd- en cultuurverenigingen en sportclubs. Het district is fier op zijn bijnaam 'het Geitendorp' en viert dat om de vijf jaar met een heuse Geitestoet. Ontdek meer Wilrijk op onze website en social media.

District Wilrijk
Bist 1
2610 Wilrijk