Skip to Content
Bibliotheek Bist en district Wilrijk in de ban van jazz

Bibliotheek Bist en district Wilrijk in de ban van jazz

05 | 09 | 22

September staat in de Wilrijkse Bibliotheek Bist en ver daarbuiten in het teken van jazzmuziek. De bibliotheek start als eerste in Antwerpen een uitleendienst van jazz-vinylplaten, maar houdt ook concerten en een lezing. Het orgelpunt is de muzikale kroegentocht 'Jazz Wilrijk', die Schouwburg De Kern organiseert op zaterdag 1 oktober.

Jazzmuziek leeft sterk in Wilrijk. Terwijl velen het zuiderdistrict onlosmakelijk associëren met Jazz Middelheim, organiseert Wilrijk ook al vele jaren Jazz Wilrijk. Tijdens deze muzikale kroegentocht, steevast begin oktober, geeft een gevarieerde staalkaart van Belgische en internationale artiesten optredens in Wilrijkse zalen en cafés, voorafgegaan door een openingsconcert in schouwburg De Kern.

Dit jaar is Jazz Wilrijk weer op de afspraak, op zaterdag 1 oktober. Maar jazzfanaten hoeven niet zo lang te wachten en komen heel de maand september aan hun trekken in Wilrijk dankzij een reeks initiatieven van Schouwburg De Kern en Bibliotheek Bist met de steun van het district Wilrijk.

Vinylplaten in Bibliotheek Bist

Miles Davis, Toots Thielemans en Cole Porter: het zijn maar enkele van de kleppers die je voortaan terugvindt op vinyl in Bibliotheek Bist. Schouwburg De Kern selecteerde 50 klassiekers die door leden van de bibliotheek kunnen worden uitgeleend of beluisterd in een speciaal daarvoor ingerichte uitleenhoek. De platencollectie wordt nog stelselmatig uitgebreid.

Muziek op het dak van de bib

Dakkan is het hoogste festival van Antwerpen en toont zo wat er allemaal mogelijk is op de 1,5 miljoen vierkante meter aan platte daken in de stad. Ook Bibliotheek Bist doet mee en ontvangt het Seba Colson Trio op zijn dakterras op zaterdag 17 september om 14 uur. Het optreden is gratis.

Van Jelly tot Jef

Wie zich graag onderdompelt in de wereld van de jazz, is welkom bij de Jazzlab-cursus Van Jelly tot Jef in Bibliotheek Bist. Vanaf 22 september loodst Frederik Goossens zijn publiek 4 donderdagen door de geschiedenis van dit muziekgenre, van Jelly Roll Morton tot Jef Neve.

Documentaire in Schouwburg De Kern

Op vrijdag 23 september toont Schouwburg De Kern de muziekdocumentaire Bring it to the People. Die vertelt het verhaal van het Brussels Jazz Orchestra. Deze bigband is geen onbekende in Wilrijk, want ze stond in het voorjaar nog samen met Kommil Foo op het podium van De Kern.

Tutu Puoane en Ewout Pierreux cureren Jazz Wilrijk

Jazz Wilrijk blijft het orgelpunt van de Wilrijkse jazzmaand. Zangeres Tutu Puoane en pianist Ewout Pierreux geven op zaterdag 1 oktober om 19.30 uur het openingsconcert in Schouwburg De Kern. Het muzikale duo uit Wilrijk selecteerde ook de bands die aansluitend vanaf 21.00 uur het mooie weer maken op 8 andere locaties. Het volledige programma is terug te vinden op www.schouwburgdekern.be.

Elke maand muziek in een Wilrijks dienstencentrum

Ook na 1 oktober weerklinkt er jazz in Wilrijk. Elke maand geeft The Belgian Jazz Project een optreden in een Wilrijks dienstencentrum. Vier muzikanten brengen er een mengeling van eigen werk en stukken van bekende Belgische jazz-muzikanten, met hier en daar een hint naar populaire melodieën uit de vaderlandse muziekgeschiedenis.

"Wilrijk en jazz, dat spoort al jarenlang samen", weet Hans Ides, districtsschepen voor cultuur. "Jazz Wilrijk is een uniek concept waarbij we de mensen in onze plaatselijke horeca laten genieten van geweldige jazzmuziek. Om daar toch iets meer mee te doen, starten we nu als enige bib een uniek uitleenpunt voor jazzplaten. Het mag dus duidelijk zijn dat je voor jazz in het zuiden van Antwerpen moet zijn."

Hans Ides Wilrijks districtsschepen, bevoegd voor o.m. groen(voorziening), cultuur en buurtbouwers, jeugd, evenementen en protocol, District Wilrijk
Kristof Bossuyt Districtsburgemeester, bevoegd voor o.m. burgerlijke stand, lokale economie, mobiliteit, parkeerbeleid, openbaar domein, participatie en communicatie, District Wilrijk
Joost Claessens Communicatieverantwoordelijke, District Wilrijk

 

 

 

 

Over District Wilrijk

Wilrijk is het meest zuidelijke district van de stad Antwerpen. Het koppelt een stedelijke kern met sterke winkelfunctie aan gezellige woonwijken en groene longen zoals Fort 7 en het park van Eden. De vele gewestwegen maken Wilrijk vlot bereikbaar met de stad binnen handbereik. Tegelijk kent het een sterk ondernemerslandschap en herbergt het grote instellingen zoals universiteiten en ziekenhuizen. 

Het Wilrijkse verenigingsleven bruist op alle vlakken met een pak jeugd- en cultuurverenigingen en sportclubs. Het district is fier op zijn bijnaam 'het Geitendorp' en viert dat om de vijf jaar met een heuse Geitestoet. Ontdek meer Wilrijk op onze website en social media.

District Wilrijk
Bist 1
2610 Wilrijk